Strony

czwartek, 28 sierpnia 2014

Pierożki z nadzieniem ze szpinaku


Świeży szpinak świetnie smakuje z czosnkiem i orzechami piniowymi, ta kompozycja stała się inspiracją do kolejnego dania. Dodatkowo jako składnik nadzienia została wykorzystana wegańska mozzarella.

Składniki na ciasto:
  • 30 dkg mąki- najlepiej typ 405
  • ciepła woda
  • olej
  • sól
Składniki na nadzienie:
  • 6-7  głąbów liści świeżego szpinaku
  • 2 małe ząbki czosnku
  • garść orzechów piniowych
  • 5 dkg wegańskiej mozzarelli
  • sól, pieprz

Mąkę rozsypujemy na stolnicy lub blacie kuchennym, usypujemy kopczyk, na środku tworzymy dołek, polewamy to oliwą oraz ciepłą wodą, łączymy składniki. Ilość dodanej oliwy i ciepłej wody musi być odpowiednia, by ciasto było elastyczne i sprężyste. Najlepiej dolewać je po trochu, by uzyskać właściwą konsystencję, dodajemy niewielką ilość soli. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką.  


Szpinak obieramy z łodyg, gotujemy przez kilka minut, następnie odcedzamy i szatkujemy drobno.
Orzechy piniowe prażymy na patelni, drobno kroimy.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek obieramy, ścieramy na bardzo drobnej tarce.


Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mamy gotowe nadzienie, które możemy według uznania zmiksować na gładką masę.

Z przygotowanego ciasta lepimy pierogi, ich wielkość zależy od naszych upodobań. 

 
 Pierożki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy po wypłynięciu około 4-5 minut. Podajemy polane oliwą i posypane zieloną pietruszką. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ten szpinak taki zdrowy, a ja go tak nie lubię... ten przepis pomoże mi się do niego przekonać? ;)

    OdpowiedzUsuń