Strony

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazyliowymi kluseczkami jaglanymi



Pomysł na pomidorówkę w wersji wegańskiej.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg dojrzałych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
  • 10 dkg kaszy jaglanej
  • pęczek bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w większe kawałki, wrzucić do rondla, dusić z niewielką ilością oleju, aż będą miękkie. Tłuczkiem do ziemniaków zgnieść pomidory, uzupełnić wodą, by całość była dość gęsta, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Kaszę jaglaną(najlepiej w woreczku), przepłukać we wrzątku, by straciła ewentualną goryczkę, ugotować na miękko, gorącą zmiksować blenderem na gładką masę.

Bazylię drobno posiekać, dodać do masy jaglanej, doprawić według uznania. Z przygotowanej masy formować drobne okrągłe kluseczki, warto zwilżyć ręce zimną wodą, wtedy kluski nie kleją się. 
Kluski po uformowaniu są już gotowe do jedzenia.



Dowolną ilość kluseczek przełożyć do miski, zalać gorącą zupą, gotowe. Pyszne i sycące danie. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz