Strony

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Zupa krem z dyni z czarnym sezamem


Lubicie dynię? Dzisiaj polecamy zupę krem z dyni z czarnym sezamem, doprawioną startym imbirem i szczyptą cynamonu. 

Składniki:
  • niewielka dynia(ok.1,5 kg)
  • dwie marchewki
  • cebula
  • olej
  • czarny sezam
  • sól, pieprz
  • świeży imbir
  • szczypta cynamonu



Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość oliwy, podsmażamy, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i miąższ, resztę kroimy w niewielką kostkę. Marchew również drobno kroimy.
Do podsmażonej lekko cebuli dodajemy dynię i marchew, smażymy jeszcze przez kilka chwil, następnie podlewamy wodą, by warzywa były w niej zanurzone i dusimy około godziny, aż dynia będzie miękka.
Kiedy dynia będzie miękka, miksujemy ją i uzupełniamy wodą, aby zupa miała pożądaną przez nas gęstość, doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy dodajemy niewielka ilość startego imbiru i szczyptę cynamonu.




Czarny sezam prażymy. Uwaga. O ile biały sezam w trakcie prażenia staje się brązowy i raczej nie ma możliwości, by go przypalić, o tyle czarny sezam jest po prostu czarny i trzeba być ostrożnym przy jego prażeniu ;)

Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem. 


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Anonimowy28.8.14

    Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń