Strony

niedziela, 26 stycznia 2014

Zupa krem z porów

Proponujemy dziś wspaniałą zupę z porów, która jest łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Ponieważ zawiera ziemniaki jest dość gęsta i nie wymaga szczególnych dodatków, ale jeśli ktoś lubi, może zjeść ją z grzankami, bądź chlebem. Życzymy smacznego:)







Składniki:


  • 3 duże pory
  • 3 łyżki stołowe masła lub margaryny
  • 1 cebula grubo pokrojona
  • 4 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • liść laurowy
  • gęsta śmietanka-według uznania
  • sól i pieprz
  • świeżo pokrojony szczypiorek

Odkroić końcówki porów i usunąć zielone części, białe części pokroić bardzo drobno. W garnku rozpuścić masło lub margarynę, wrzucić pory i cebulę, smażyć, nie dopuścić, by się zanadto zrumieniły. Dodać pokrojone ziemniaki, wywar z warzyw, gałkę muszkatołową, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości około 30 min. Po ugotowaniu dodać sok z cytryny, wyjąć liść laurowy, zmiksować zupę w blenderze na gładką masę i przelać do czystego garnka.  

 Zupę podawać posypaną świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Można także dodać łyżkę gęstej śmietanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz