Strony

poniedziałek, 3 marca 2014

Czekoladowe samosy z nadzieniem z mango i malin



Wegańskie pierożki smażone na gorącym oleju z nadzieniem owocowym z mango i malin.
Z podanego przepisu wychodzi około 20 samosów.

Składniki na ciasto:
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • ciepła woda 
  • olej
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • jedno dojrzałe duże mango
  • dwie garści malin(mogą być mrożone)
  • brązowy cukier według uznania 


Zagnieść ciasto na samosy, ilość wody i oleju powinna być taka, by ciasto było sprężyste. Najlepiej więc dodawać te składniki w trakcie ugniatania ciasta. Ciasto należy dobrze ugnieść, by kakao dokładnie się wymieszało.
W międzyczasie należy przygotować nadzienie. Dojrzałe mango pokroić w średniej wielkości kostkę, do tego wsypać maliny i smażyć na niewielkim ogniu, aż wszystko zmięknie, według uznania dosłodzić brązowym cukrem. Przestudzić.

Następnie należy rozwałkować ciasto, wykrawać krążki o średnicy około 9cm, nakładać nadzienie i sklejać samosy, dokładnie zawijając ich brzegi, by w trakcie smażenia nie wylało się nadzienie. Ilość nadzienia powinna być taka, by nie dostała się na brzegi pierogów, gdyż wtedy nie będziemy mogli ich skleić, najlepiej nakładać je małą łyżeczką.


Do niewielkiego rondelka wlewamy olej roślinny, podgrzewamy go do wysokiej temperatury.  Samosy smażymy po trzy, cztery sztuki na raz,  około dwóch minut, przewracając je, by dobrze się zarumieniły. Odcedzamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu, wyłożonym papierem, by odsączyć olej. Po przestygnięciu układamy na półmisek, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. 
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz