Strony

środa, 22 października 2014

Muffinki z karobem i malinami


Bezglutenowe, wegańskie muffinki z karobem i malinami. Bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i godne polecenia.

Składniki:
  • szklanka mąki ryżowej
  • szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • 6 łyżek karobu
  • łyżka masła orzechowego
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżeczka sody
  • pół laski wanilii
  • kilka malin
Mąkę, karob, cukier i sodę mieszamy w misce, dodajemy mleko, lekko podgrzane masło orzechowe i wanilię(przecinamy laskę wanilii i zeskrobujemy nożem jej miąższ), aż ciasto będzie miało gęstą i jednolitą konsystencję. Ciasto wlewamy do papilotek, podana ilość wystarczy na 12 muffinek, na wierzch kładziemy maliny, o tej porze roku mrożone, można też użyć innych owoców.


 
Babeczki wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny, aż wyrosną, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie klei.


Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz