Strony

sobota, 25 października 2014

Pulpety jaglano-fasolowe w sosie pomidorowym

Pomysł na obiad. Pulpety z kaszy jaglanej i fasoli mungo, zapieczone w sosie pomidorowym- przepis własny. Oczywiście danie jest proste w przygotowaniu i bardzo pożywne.

Składniki na pulpety:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 20 dkg fasoli mungo(namoczyć przez noc i ugotować)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki pasty bazyliowej lub zielonego pesto
  • 4 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
Składniki na sos:
  • puszka pomidorów
  • pół słoiczka małego koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
 Kaszę jaglaną i fasolę mungo ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Siemię lniane zalać ośmioma łyżkami gorącej wody, odstawić na kilka minut, aż przybierze galaretowatą konsystencję. Połączyć z pozostałymi składnikami, masę dobrze ugnieść, doprawić, ulepić pulpety, przełożyć je do żaroodpornego naczynia.


Przygotować sos. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Sosem zalać pulpety.


Pulpety wstawić do piekarnika, górę można posypać dwiema garściami ugotowanej fasoli mungo, piec w temp.180 stopni około 45 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz