Strony

niedziela, 12 października 2014

Papryczki nadziewane musem z nerkowców z salsą z awokado i pomidora


 Smaczna przekąska, której przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i jest bardzo proste. Można ją zjeść na zimno i na ciepło. 

Składniki:
  • 5-6 małych żółtych papryczek(mogą być papryczki jalapenos)
  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • sól, pieprz


Papryczki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, płuczemy, odkładamy na bok.
Nerkowce miksujemy na gładką masę z bulionem, czosnkiem, sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi i siemieniem lnianym. Masą napełniamy papryki, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy, aż papryczki zmiękną, a nadzienie zbrązowieje.


Pomidora i awokado kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać trochę soku z cytryny.


Upieczone papryczki wyciągamy z piekarnika, na wierzch kładziemy salsę.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz