Strony

środa, 15 października 2014

Placki z dyni

Dynia jest super, zarówno na słodko, jak i na słono, pod każdą postacią smakuje równie dobrze i daje ogromne możliwości wykorzystania jej w kuchni. Dzisiejszy przepis jest wegański i bezglutenowy, powstał według własnego pomysłu. 

Składniki:
  • 50 dkg startej na grubej tarce dyni
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
  • 3 czubate łyżki mąki z amarantusa
  • 3 czubate łyżki mąki jaglanej 
  • 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • pęczek świeżej kolendry
  • pół puszki gęstego mleka kokosowego 

Wszystkie składniki połączyć, siemię lniane można wcześniej zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić na kilka minut, aż zrobi się lepkie. Kolendrę należy poszatkować. Doprawić według uznania, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, należy dodać większą ilość mąki.
Gotowe ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię, ostrożnie przewracając, smażyć z obu stron. Placki, ze względu na to, że nie zawierają glutenu, mogą się łamać, więc trzeba obchodzić się z nimi delikatnie. Smak jednakże rekompensuje wszystko Podawać z ulubioną surówką.
 Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz