Strony

piątek, 19 września 2014

Chutney z dyni


Ciąg dalszy przepisów z dynią w roli głównej. Tym razem chutney z dyni, dodatek do wszelkich dań. Można go podawać do kanapek, sera tofu, kotletów sojowych itd.

Składniki:
  • około 60 dkg dyni
  • dwa średnie pomidory lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • trzy małe ząbki czosnku
  • 1-2 strąki świeżej papryki chili
  • 1,5 łyżeczki curry
  • dwie łyżki octu(może być ryżowy)
  • sól do smaku
  • łyżka oliwy

Dynię, pomidory, czosnek i paprykę chili pokroić, wrzucić do rondla, dodać oliwę i dusić do miękkości. Całość zmiksować blenderem, dodać curry, ocet, posolić do smaku, odparować na gazie do konsystencji gęstego sosu.
Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić na kilka godzin. Można również pasteryzować słoiki w gorącej wodzie przez około 20 min.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz