Strony

niedziela, 7 września 2014

Papryka czerwona nadziewana kaszą gryczaną

Prosty przepis na danie z czerwonej papryki. Nadzienie z kaszy gryczanej, cebuli i sera feta doskonale się z nią komponuje.

Składniki:
  • cztery średniej wielkości papryki
  • dwa woreczki kaszy gryczanej
  • jedna cebula
  • 10 dkg sera feta lub innego sera(może być roślinny)
  • cztery łyżki pomidorowej passaty
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • szklanka bulionu

Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych.
Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, poszatkować pietruszkę. Ser feta lub inny pokroić w drobną kostkę.

Kaszę, cebulę, ser i pietruszkę wymieszać ze sobą, doprawić według smaku solą i pieprzem, dodać passatę pomidorową, która nada nadzieniu trochę kwasowości.


Połówki papryki nadziewamy farszem, układamy na blasze, podlewamy szklanką przygotowanego wcześniej bulionu.


Paprykę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 1,5-ej godziny w temperaturze 180 stopni, nastawiając piekarnik na opcję góra-dół. 
Naprawdę pyszne i proste danie. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz