Strony

piątek, 26 września 2014

Zupa krem z fasoli mungo


Pyszna zupa krem z fasoli mungo- pełnowartościowe źródło białka. Fasola mungo wyglądem i smakiem przypomina trochę zielony groszek, dlatego dobrze smakuje z marchewką i w tym przepisie doszło do takiego właśnie połączenia.

Składniki:
  • około 25-30 dkg fasoli mungo
  • dwie małe marchewki
  • sól, pieprz do smaku
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
Fasolę namoczyć, najlepiej na noc, ugotować do miękkości. Marchewkę ugotować na parze, pokroić w kostkę. Ugotowaną fasolę odcedzić, zalać wodą, by była zakryta, posolić do smaku i zagotować. Można dodać trochę bulionu warzywnego. Po zagotowaniu, zmiksować blenderem na krem, wsypać pokrojoną marchewkę, wlać kilka łyżek oleju, doprawić jeszcze, posypać natką pietruszki.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz