Strony

poniedziałek, 22 września 2014

Tartaletki orzechowo-daktylowe


Połączenie orzechów i daktyli daje niesamowity smak. Słodycz daktyli zostaje przełamana goryczą kakao i zamknięta w maleńkich tartaletkach. Ciasteczka bez pieczenia- pyszne i zdrowe.

Składniki:

  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • 5 dkg orzechów laskowych
  • 20 dkg daktyli bez pestek
  • 4-5 łyżek ciemnego kakao
  • niewielka ilość syropu klonowego-niekoniecznie
   


Orzechy mielimy w blenderze dość drobno. Daktyle mielimy w maszynce, zmiksowanie ich blenderem jest moim zdaniem niemożliwe, są lepkie i ciężkie(szkoda sprzętu), można je pewnie wcześniej namoczyć, ale szkoda ich aromatu.
Do orzechów i daktyli dodajemy ciemne kakao, całość mieszamy, powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. Masą wykładamy tartaletki, bądź inne mini foremki.


Przygotowane ciasteczka wkładamy na godzinę do zamrażarki- łatwiej się potem kroją.


Po wyjęciu ciasteczek z zamrażarki, kroimy je na małe kawałki. Smaczności :)

1 komentarz: