Strony

wtorek, 9 września 2014

Wegańskie nachosy z kaszy jaglanej


Wspaniała i zdrowa przekąska, którą można jeść z ulubionym sosem.

Składniki na nachosy:
  • dwa woreczki kaszy jaglanej(20 dkg)
  • sześć łyżek olej rzepakowego
  • sześć kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Składniki na sos:
  • 3-4 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • jedna papryczka chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  garść świeżej bazylii(może być suszona)
  • sól, pieprz
  • kilka kropel octu winnego
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, by straciła ewentualną goryczkę, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Następnie dodajemy olej i mąkę kukurydzianą. 
Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na środku ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni blachy, aż powstanie cienka warstwa. Ciasto może się kleić, więc górę cały czas podsypujemy delikatnie mąką kukurydzianą, co ułatwi nam formowanie ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(góra-dół) wkładamy ciasto na około 30-40 minut. Ciasto musi mieć jeszcze trochę elastyczną konsystencję, gdyż na tym etapie musimy pokroić je na cienkie kawałki. Najlepiej zrobić to przy pomocy radełka do pizzy. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika jeszcze na około pół godziny, kontrolujemy, by nachosy zbrązowiały, ich brzegi powinny się delikatnie zawinąć. 


Pozostało przygotować nam sos. Pomidory po sparzeniu gorącą wodą obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Pół papryki czerwonej i papryczkę chili obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka, dusimy na oleju, aż zmiękną. Następnie dodajemy poszatkowaną bazylię, czosnek, miksujemy wszystko na gładką masę, stawiamy jeszcze na kilka minut na ogień. Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością octu winnego do smaku.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Anonimowy29.11.14

    Zrobię na dzisiejszą kuchnię społeczną w Katowicach ;)

    OdpowiedzUsuń