Strony

sobota, 27 września 2014

Pasta bazyliowa


 Pasta dla miłośników bazylii i bazyliowych smaków, można ją dodawać do makaronów, sosów, dressingów, pomidorów, a także jako dodatek do pieczywa.

Składniki:
  • świeża bazylia- ilość dowolna, ale im więcej, tym lepiej
  • obrane ząbki czosnku- ilość zależy od naszych upodobań
  • sól morska do smaku
  • oliwa z oliwek

Z bazylii obrywamy liście, z których przygotujemy pastę, łodygi wyrzucamy. Liście bazylii płuczemy i suszymy, dodajemy obrany czosnek, sól morską, całość miksujemy w blenderze na gładką masę.
Przygotowaną pastę przekładamy do słoiczków, by wypełniała je w 3/4 pojemności. Oliwę z oliwek podgrzewamy do wysokiej temperatury. Oliwą zalewamy pastę, trzeba być ostrożnym, bo oliwa po wlaniu do słoiczka będzie wrzała. Po 2-3 minutach zakręcamy mocno słoiki, po ostudzeniu przekładamy je do spiżarki. 
Ta pasta jest doskonałą bazą do pesto, można ją wymieszać z orzechami piniowymi.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz