Strony

niedziela, 14 września 2014

Figa z dynią

Wspaniała i prosta w przygotowaniu sałatka, która składa się tylko z trzech składników-
roszponki, dyni i świeżych fig. Nie wymaga absolutnie żadnych przypraw, jedynie niewielkiej ilości oleju sezamowego.

Składniki:
  • roszponka
  • dynia
  • 2-3 świeże figi
  • kilka gałązek tymianku(może być suszony)
  • olej sezamowy
  • olej rzepakowy
Ilość składników jest absolutnie dowolna, w zależności od tego, jak dużą porcję sałatki chcemy przygotować. Jeśli chodzi o roszponkę warto ją zużyć  "na raz", bo po otwarciu dość szybko więdnie.

Kawałek dyni dowolnej wielkości kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy niewielką ilością olej rzepakowego, dodajemy gałązki tymianku lub garść suszonego tymianku, wkładamy do piekarnika, pieczemy, aż dynia zmięknie.


Roszponkę płuczemy, suszymy, wykładamy na półmisek, na to układamy upieczoną dynię, pokrojone w cząstki świeże figi. Całość polewamy olejem sezamowym. 
Pycha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz